Alle diensten

Ondernemingsvorm

De keuze van uw ondernemingsvorm heeft gevolgen voor het risico (uw aansprakelijkheid) en de manier waarop uw belastingen worden berekend. Een goede keuze of tijdige wijziging van ondernemingsvorm kan u dus veel geld en risico besparen. De meest gangbare rechtsvormen zijn:

Besloten vennootschap (B.V.)

De B.V. biedt u de mogelijkheid om uw prive vermogen buiten de aansprakelijkheid van uw bedrijfsvoering te houden. U kunt bij deze rechtsvorm gebruik maken van een apart bedrijf (werk BV) al dan niet met (risicoloze) Holding. Als het mis gaat met uw bedrijf bent u in principe niet aansprakelijk voor de zakelijke schulden. Ook bij aanzienlijke winsten of grote meerwaarden kan een B.V. een interessante ondernemingsvorm voor u zijn.

Eenmanszaak (waaronder ook ZZP-ers)

Dit is de ondernemingsvorm die het meest gebruikt wordt door mensen die ”voor zichzelf beginnen” – vaak ZZP-er (zelfstandige zonder personeel). De belastingdienst biedt veel aantrekkelijke belastingvoordelen voor de eenmanszaak. Zo bespaart u al snel € 5.000 tot € 10.000 ten opzichte van eenzelfde inkomen in loondienst. Nadeel is echter dat uw aansprakelijkheid niet ophoudt bij uw bedrijf. U bent dus altijd verplicht om uw zakelijke schulden desnoods met prive geld af te betalen.

Vennootschap onder firma (V.O.F.)

Dit is feitelijk een officiele samenwerking tussen twee of meer eenmanszaken. Deze rechtsvorm is riskant vanwege uw zakelijke aansprakelijkheid voor de acties van uw collega ondernemers. In het algemeen zou een v.o.f. alleen uitkomst bieden als u op zeer goede voet met uw mede-ondernemer staat en in staat bent duidelijke (schriftelijke) afspraken met elkaar te maken.

De gouden bergen en diepe dalen liggen in ondernemersland niet ver van elkaar. Wij wijzen u graag de weg.